Nov 25, 1999

haber: "Mülteciler Nahr al-Bared'in yeniden inşaasına dair kuşkulular"

2009-11-25
[en] [de] [fr]
Mülteci kamplarının 2 yıldan daha fazla süre önceki, Lübnan Ordusu ve Militan İslamcı Grup, Fatah al-Islam arasındaki savaş sırasında kampları yerle bir edilen “Nahr al-Bared mültecileri”, Çarşamba günü(25 Kasım) kampın yeniden inşaasının başladığını gördüler. Fakat buna rağmen, belirsizlik ve kuşku içindeler.

1949 yılında, Kuzey Lübnan'da Akkar bölgesinde oluşturulan Nahr al-Bared Filistin'li Mülteci Kampı, 30.000'den daha fazla olan yaşayanlarına/yerleşimcilerine ev sahipliği yapıyordu. 2007 yazında, Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin (LAF) iyi-donanımlı, çoğunlukla Filistin'li olmayan militanlara saldırısı sırasında, militanlarında bulunduğu kamp savaş sırasında tamamiyle yok edildi.

15 hafta süren savaş sırasında, çabucak yerel bir komisyon oluşturuldu. 2008'in başlarında, kampın yeniden inşaası için “birincil plan” oluşturdu ve oluşturulan plan Lübnan Hükümeti ve “Birleşmiş Milletler Filistin'li Göçmenlerle Yardım Çalışmaları Ajansı” örgütü tarafından da onaylandı.

Bununla birlikte, molozların temizlenmesi ve gündemde olan kampın yeniden inşaası bir çok kez ertelendi. 2009 baharına gelindiğinde, Nahr al-Bared'in yeniden inşaası için oluşturulan komisyon işlevsizdi ve seremonik/sembolik konuşmalar yapılıyordu, ancak yerle bir olmuş bölge dokunulmadan ve hiçbir değişiklik olmadan kaldı. Yine, 2009 yazında çalışmaların başlamasına yakın “Özgür Vatansever Hareket” ve eski general “Michel Aoun”, Lübnan hükümetinin kampı yeniden inşaasına dair verdiği kararı engelledi. Lübnan Devlet Konseyi tarafından bölgedeki planlanılan tüm çalışmalar durduruldu ve iki aylık moratoryum(geçici olarak anlaşmayı durdurma) ilan edildi.

25 Kasım'ın sabah saatlerinde; UNRWA(Birleşmiş Milletler Filistin'li Göçmenlerle Yardım Çalışmaları Ajansı), çeşitli Filistinli Parti'lerin temsilcileri ve yerel örgütlenmeler -Nahr al-Bared'in göçettirilmiş yerleşimcileriyle birlikte- Lübnan askerlerinin gözetiminde, evlerin inşaası için kamyondan boşaltılan ve temel atma için dökülen ilk betonları gördüler.

Mahmoud Eshtawi, iki çocuğuyla birlikte, son bir buçuk yıldır Nahr al-Bared'in hemen yakınında/sınırda olan 18 m2'lik demirden bir barakada yaşıyor. Şimdiki tek işi, yereldeki anaokulu otobüsünü günde iki defa şöförlük yapmak. Eshtawi, “Barakalarda çok zor koşullarda yaşamaktaydık. Bugün gördüklerim daha iyi hissetmeme ve kampın yeniden inşaa edilmesine dair bana umut verdi” dedi. Manal, kızkardeşi de ona katılarak “Ne kadar süreceğini bilmesemde mutluyum, eve dönme umudum var. En önemlisi geri dönmemiz.” dedi.
ferahlamış hissediyor ve

Son iki yıldır defalarca yapılan ertelemeler, Nahr al-Bared göçmenlerinde genel olarak karamsarlığa yol açtı. Savaşın başlangıcından itibaren NBRC(Nahr al-Bared Yeniden İnşaa Komisyonu)'yla birlikte çalışan, Abu Khaled Freji: “Başından beri, bir sürü gecikme ve engellemeyle karşı karşıya kaldık. 2.5 yıl içinde kampı yeniden yapabilirdik”dedi. Garajlarda ve barakalarda yaşayan insanların sıklıkla ihanete uğradığını, kendilerine yalan söylendiğini anlattı ve “Bu sadece bir başlangıç, daha fazlası değil. Ve her zaman hayal kırıklığı ile umut arasında gidip geliyoruz. Bu koşullarda yaşamak çok zor ve yorucu, Bugün fazlasıyla mutlu olmak için tedbirli hissediyorum. Çünkü, sonuçta sadece biraz beton döktüler. ” dedi.

Nahr al-Bared yakınlarına ve inşaat alanına erişim halen Lübnan Savunma Güçleri (LAF) tarafından kontrol ediliyor. Nahr al-Bared'teki gelişmeleri yakından izlemekte olan gazeteci Amr Saededine, LAF'ın inşaat işlemlerindeki büyük bir engel olduğundan bahsetti: “Ordu herşeye karışıyor, Nahr al-Bared askeri bölge olarak tanımlandı. Fakat burası sivillerin alanı, askeri üst değil!” dedi.

Saededine, LAF'ın “birincil plan” üzerinde tekrar ve tekrar değişiklik istediğini ifade etti; “Örneğin, başlangıçta ordu evlerin balkonunun olmasını istemiyordu. Sokakların, tankların girebileceği kadar geniş olmaları gerektiğini istediler.” dedi.

Nahr al-Bared'in yeniden inşaası için ekonomik kaynağının adresi ise hala belirsiz bir soru. Şimdilik, UNRWA gerekli olan 328 milyon dolardan sadece 3 milyon doları topladı. Geçen hafta, bir düzineye yakın gönüllü yardım organizasyonlarının temsilcileri Nahr al-Bared'i ziyaret ettiler. UNRWA bürokratları, inşaatın başlamasının ve “Yeni Lübnan Hükümetinin” daha fazla fon ayıracağına inandıklarını belirten, iyimser bir açıklama yaptı.

LAF'ın kampı kuşatmasının ve iş olanaklarını yoketmesinin sonucu olarak, Nahr al-Bared'te işsizlik büyük ölçüde yaygınlaştı.

Çarşamba günü, bir çok genç erkek umut kazandı. Mohammad Eshtawi son iki yılının çoğunu etrafta kahve içerek, dolaşarak geçirdi ve sadece nadiren çalışma şansı bularak biraz para kazanabildi. Şimdiki ruh hali ise, tedirgin bir iyimserlikte; “Uzun zamandan beri, yeniden inşaa için bekliyorduk. Umarım çoğumuz inşaatta iş bulacağız. Uzun zamandır beklediğimiz bir söz bu. Umarım ben ve babam burada çalışabileceğiz.” dedi.

Bu haber aktivistlerimizden biri tarafından yazılmıştır ve aşağıdaki adreslerde yayınlanmıştır: IPS Inter Press Service