Oct 14, 1998

video: "portakal hasadı"

2008-10-14
[en] [عر] [de] [es] [it] [fr]
sabahın erken saatlerinde, 5 ile 6 arasında, güney lübnan’daki bourj ash-shamali mülteci kampının dar geçitlerinde ayak sesleri ve fısıltılar duyulmakta. yüzlerce filistinli günlük işçi, sabahın erken saatlerinin karanlığında, evlerinden çıkıyor, sokaklarda bir araya geliyor ve çalışacakları tarlalara ve ekim alanlarına doğru yöneliyorlar. kamptaki işgücünün üçte ikisinden daha fazlası en azından yarı zamanlı olarak tarım işinde çalışmaktadır.

lübnan yasaları ülkedeki 400.000’den fazla filistinli mülteciyi yabancı sayıyor. bu yüzden onların toprak edinme hakları yok, düzinelerce işte çalışmaları yasak, asgari ücret almaları garanti değil ve lübnan sosyal ve sağlık sigorta sisteminden yararlanamıyorlar. bu tarz çeşitli dışlanmalar, onları savunmasız ve sömürüye açık bırakıyor.

bu 17 dakika uzunluğundaki film bourj ash-shamali kampında yapılan bir video atölyesi sonucunda ortaya çıktı. güney lübnan’ın tarlalarında çalışan filistinli gündelik işçilerin yaşamlarına birçok açıdan bakmaya çalışıyor.
film buradan (.mpeg/558mb) indirilebilir ve buradan (.mov/231mb) da yüksek kaliteli olarak indirilebilir. Ayrıca buradan (parça 1/2) youtube'ta bulunabilir ya da aşağıdan da izlenilebilir.

parça 1:


parça 2: