Jun 11, 1999

video: "bir yudum kahve"

2009-06-11
[en] [عر] [de] [it] [fr]
mayıs 2007’de kuzey lübnan’daki nahr al-bared mülteci kampında islamî fetih ve lübnan ordusu arasında bir savaş patlak verdi. lübnan ordusu yürüttüğü ağır muharebe ile eylül 2007’ye kadar bütün kampı sistematik bir şekilde tahrip etti. iki yıl sonra “eski kamptaki”, nahr al-bared’in merkezindeki nerdeyse bütün yıkıntılar temizlenmişti. ama yerlerinden edilmiş halkın çaresizliği artmaya devam ederken, inşaat faaliyetleri başlamamıştı.

lübnan ordusu insanları eski kamptan uzak tutmakla yetinmiyor, “yeni kamp” diye adlandırılan ve eski kampı saran alana da giriş çıkışları kontrol altına alıyor. yeni kampa girmek için ordu tarafından verilen bir izin belgesi almak gerekiyor. nahr al-bared’in pazarının çevredeki köylerle ilişkisi kesildiğinden, mülteciler ve kampın eski ekonomisini canlandırmaya çalışan sivil toplum örgütleri felç edici bir yalıtımla karşı karşıya kalıyorlar. ekonomideki düşüş ve işsizliğin fırlaması, yıkımın ve devam eden kuşatmanın sonuçlarından sadece ikisi.

bu 26 dakikalık film, işsizlik sorunlarını çözmeye çalışan bir baba ve oğulu anlatıyor. ikili kamplarına geri dönmeyi bekledikleri bir seneden fazla süredir metal kulübelerde kalıyorlar. bu film, yeniden inşaat faaliyetlerini, geçici barınmayı, ekonomi, işsizlik ve umutsuzluğu belgeleyerek nahr al-bared kampındaki günlük yaşam deneyimini paylaşıyor.

film buradan (.mpeg/804mb) indirilebilir ve buradan (.mov/313mb) da yüksek kaliteli olarak indirilebilir. ayrýca buradan (bölüm 1/2/3) youtube'ta bulunabilir ya da aþaðýdan da izlenilebilir.

bölüm 1:


bölüm 2:


bölüm 3: